2College Ruivenmavo wordt Kunskapsskolan Partnerschool

Berkel-Enschot, 7 december 2022 – 2College Ruivenmavo in Berkel-Enschot heeft het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool gekregen. Daarmee is de school toegetreden tot de groep van Nederlandse scholen die niet alleen het van oorsprong Zweedse Kunskapsskolan gepersonaliseerd onderwijs aanbieden, maar ook in alle opzichten voldoen aan de Kunskapsskolan kwaliteitseisen.

Het verwerven van het predicaat Kunskapsskolan Partnerschool is de laatste stap in een route die zo’n zes jaar geleden is gestart. Het doel was om onderwijs te creëren dat het beste uit leerlingen haalt, maar dan zonder de stress die in het reguliere onderwijs wordt ervaren. Onderwijs waarbinnen leerlingen intensief worden begeleid door een eigen coach en gaandeweg leren regie te pakken over hun eigen ontwikkeling in een balans tussen kennis en persoonlijke ontwikkeling. Daardoor krijgen zij (veel) meer mee dan wat door de exameneisen van ze verwacht wordt en worden zij beter voorbereid op hun toekomst. Bovendien is dit onderwijs geschikt voor elke leerling.

Nieuwe school

De route naar Kunskapsskolan Partnerschool heeft van 2College Ruivenmavo een geheel nieuwe school gemaakt. Uniek in dit deel van Nederland. Schoolleider Lian Derks: ‘De keuze voor dit veranderingstraject hebben wij gemaakt toen wij met een minimale leerling-aanmelding werden geconfronteerd. Wij realiseerden dat het roer om moest en wilden naar inclusief onderwijs. We zijn op zoek gegaan en uiteindelijk in Zweden bij het Kunskapsskolan onderwijs uitgekomen. Door met de collega’s keihard te werken hebben we vervolgens van 2College Ruivenmavo weer de succesvolle school gemaakt die het nu is.

Gedachtegoed

2College Ruivenmavo is de vijfde Kunskapsskolan Partnerschool in Nederland. Daarnaast zijn er tientallen Nederlandse scholen die zich in hun onderwijs laten inspireren door het Kunskapsskolan gedachtegoed, gebruik makend van de Kunskapsskolan leermiddelen of die in het traject zitten om Kunskapsskolan Partnerschool te worden.

Door Kunskapsskolan Partnerschool te worden maakt 2College Ruivenmavo nu ook deel uit van de Kunskapsskolan Community Nederland. Een community van bestuurders, schoolleiders en leraren van Partnerscholen met als doel om als partners samen te werken, samen te leren en samen te delen.

Ondertekening van het contract door links Leon Spaan, Rector 2College en Eric de Jong, algemeen directeur van Kunskapsskolan Nederland. Foto © : 2College Ruivenmavo
Leerlingen bevestigen de Kunskapsskolan Partnerschool plaquette aan de muur. Foto © : 2College Ruivenmavo

Meer weten over het 2College Ruivenmavo als Kunskapsskolan Partnerschool? Lees dan het interview met schoolleider Lian Derks, teamleiders Bram Paulissen, Heidi Hoop en leerling Myrthe Zoet. Daarnaast licht Willemien Noordhof, directeur onderwijs van Kunskapsskolan, hier in een apart verhaal toe wat Kunskapsskolan Partnerscholen precies zijn en hoe scholen dit predicaat kunnen verwerven.

Heb je vragen naar aanleiding van dit persbericht en de interviews, bel dan met Koos Woltjes van Kunskapsskolan (0630116890).

Deel binnen je eigen netwerk: