In de serie van ‘5 manieren om… Werkpaden: hét middel op weg naar het leerdoel

Het zijn geen studiehandleidingen voor leerlingen en ook geen gebruiksaanwijzingen voor docenten, maar middelen die leerlingen helpen hun leerdoelen te bereiken én te kunnen versnellen, verdiepen en verbreden. Werkpaden: routes die leerlingen doorlopen om door het werken aan taken en opdrachten bij zijn uiteindelijke bestemming – beheersing van het leerdoel – te komen. Uiteraard, zoals dat hoort binnen het Kunskapsskolan onderwijs, in het tempo en op het niveau dat bij de leerling past.

KED Talk Podcast S01E12

Kunskapsskolan-onderwijs is over de hele wereld te vinden. Met banden over de grenzen heen en contact tussen docenten en studenten. KED Talk wil voortbouwen op dat netwerk, door een aantal landenportretten te maken. In eerdere afleveringen reisden we naar India, Saoedi-Arabië en Nederland. In deze KED Talk bezoeken we Groot-Brittannië. Of specifieker: we bezoeken Shevington High School in Wigan. Waar directeur Julian Grant en zijn team ervoor zorgen dat alle leerlingen een persoonlijke reis naar succes maken.

S04E04: Hoogleraar Jan van Tartwijk: parallel tussen docenten en behandelend artsen?

Het lerarentekort zet de kwaliteit van het onderwijs onder druk. De docent is immers in sterke mate bepalend voor de leerprestaties van leerlingen. Maar, hoe keer je deze trend? Jan van Tartwijk is Hoogleraar Sociale Wetenschappen Educatie en Pedagogiek binnen de faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij kijkt in dit verband naar de expertise-ontwikkeling van docenten en hun effectiviteit/efficiëntie. En trekt een parallel met de positie van een behandelend arts.

‘In de serie van ‘5 manieren om…’ Kunskapsskolan onderwijs is zonder goede coaching onmogelijk

Coaching van leerlingen is wat je in het hedendaagse onderwijs een ‘buzzword’ zou kunnen noemen. Vrijwel elke school zegt het te doen. Met name op het moment dat in het zicht van een nieuw schooljaar leerlingen moeten worden aangetrokken. Tegelijk hoor je ook kritiek. Want worden leerlingen op al die scholen ook daadwerkelijk professioneel gecoacht? Daar kun je, om het voorzichtig te formuleren, verschillend over denken.